Etusivu‎ > ‎Ilmoitukset‎ > ‎

Piispa Irja Askola: Pääsiäisen suuri kertomus

lähettänyt Matti Tossavainen 15.4.2011 klo 9.31   [ 17.4.2011 klo 6.42 päivitetty ]

Helsingin piispa Irja Askola vieraili klubimme viikkovieraana hiljaisen viikon alla. Piispa Askola aloitti puheensa kiittämällä kutsusta tulla Vantaalle. Hän sanoi haluavansa olla koko hiippakunnan piispa, vaikka titteli onkin Helsingin piispa. Hän oli iloinen myös siitä, että häntä kutsutaan muihinkin kuin seurakunnallisiin tilaisuuksiin.  

Piispaa oli pyydetty johdattelemaan klubin jäseniä pääsiäiseen. Piispan oma toive oli, että kuulijat tavoittaisivat hänen mietteistä ja runoista jotakin pääsiäisen tuoksuista. Ja siinä hän onnistui. Hän onnistui virittämään kuulijat kulkemaan kohti pääsiäistä.  

Pääsiäinen on historian suuri kertomus, jossa vastakohdat elävät. Pääsiäiskertomuksesta löytyy syvää luottamusta ja toisaalta petturuutta, vuorovaikutusta ja toisaalta mykkyyttä. Tässä on myös kertomuksen voima- syy- miksi se puhuttelee vielä tänäkin päivänä. Pääsiäiskertomus kuljettaa mukanaan elämän kaikkia tunteita.  

Näkymätön näkyväksi

Irja Askola sanoi itse joskus miettineensä, että miksi pääsiäisen kertomusta ei ole toimitettu niin, että siitä olisi poistettu kauheudet.? Nyt hän toteaa, että hyvä näin. Kaikella on tarttumapintansa suuressa kertomuksessa. Armo tulee näin näkyväksi. Hän korosti myös paaston merkitystä näkymättömän tekemisessä näkyväksi. Aina emme vain uskalla nähdä.  

Pääsiäisen suuri kertomus sisältää ihmiskunnan suurimman viestin: kuolema on kuolemalla voitettu. Maallinen ja tuonpuoleinen yhtyvät.   

Keskusteluosuudessa klubin jäsenien kysymykset käsittelivät mm. anteeksiantoa, ortodoksien ja luterilaisten erilaisia pääsiäistapoja, juutalaisten ja kristittyjen suhdetta sekä globalisaation vaikutusta kirkkoon.  

”Se, joka on armollinen itselleen, voi olla sitä myös muille.”

 Hyvää Pääsiäistä

 Liisa Tenhunen-Ruotsalainen

Comments